Projekt Krokus, letos již počtvrté

Miroslava Čechová Novinky

Žáci naší školy, konkrétně třídy DV1., se účastní v pořadí již čtvrtého ročníku projektu Krokus, jehož pořadatelem je Židovské muzeum v Praze, pobočka Brno, třída Kapitána Jaroše 19.

Žáci třídy DV1. sází krokusy na uctění památky obětí holocaustu

Cílem celého projektu, jehož se účastní žáci a studenti základních a středních škol, je připomenutí  6 milionů židovských obětí, z toho téměř 1, 5 milionu dětí vyvražděných v období 2. světové války nacisty. Tomuto masovému vyvražďování židovského obyvatelstva se také říká holocaust.

Jednou z možností připomenutí  holocaustu je také projekt Krokus, jehož se již počtvrté účastní i žáci naší školy. Po obdržení 40ti cibulek rostliny, podle níž je celý projekt nazván, byly tyto cibulky  počátkem prosince žáky třídy DV1. zasazeny v prostorách  školního hřiště, konkrétně poblíž recepce, ale z venkovní strany.

Ve vestibulu školy  pak můžete na nástěnce zhlédnout vše podstatné o tomto projektu. Byly vysázeny do tvaru  šesticípé židovské hvězdy, která se stala i symbolem utrpení židovských obětí v období 2. světové války.

Kuba pracuje na židovské hvězdě

Vykvést by tyto rostliny, charakteristické svou žlutou barvou, měly v období přelomu měsíců ledna a února příštího roku, kdy si 27. ledna budeme připomínat již 77. výročí osvobození koncentrační tábora v Oswietimi, který se stal v minulém století symbolem masového vraždění Židů  a který někteří z vás v minulých letech navštívili v rámci exkurze pořádané naší školou.

V lednu 2022 budeme vyhlížet žlutá kvítka, snad vyrostou…

Žlutá barva krokusů by pak měla být nejen vzpomínkou na miliony nevinných lidí zabitých nacisty, ale také mementem pro dnešní dobu, kdy se opět objevují hlasy volající po rasové a náboženské nesnášenlivosti.

Inspirace zRussborough House – The Crocus Project 2018

Pokud si chcete přečíst i něco víc o projektu, tak čtěte zde. Nebo na webových stránkách projektu.

Mgr. Vítězslav Hulák a žáci třídy DV1.